2009. február 13., péntek

Idén a csillagok közt élünk!



400 évvel ezelőtt Galileo Galilei házilag csiszolt, kis lencsékből összeállított, kezdetleges távcsövét az ég felé fordította, és csodára lelt.

Észlelési tényekkel igazolta a heliocentrikus (Nap-középpontú) világkép helyességét az addig általánosan elfogadott geocentrikus (Föld-középpontú) modell helyett. Felfedezte, hogy a Hold felszíne nem sima, hanem hegyek és sík vidékek váltakoznak rajta; a Jupiter bolygó körül holdak keringenek; az éjszakai eget derengő sávként átszelő Tejút szabad szemmel láthatatlan csillagok millióinak összemosódó fénye.

Az ENSZ (Egyesült Nemzetek Szervezete) 2009-et a Csillagászat Nemzetközi Évének nyilvánította, amelyhez Magyarország is csatlakozott. Ez azt jelenti, hogy idén a tudományos élet az égbolt felé fordul.

Az interneten folyamatosan követhetünk egy csillag-naptárat, http://www.csillagaszat2009.elte.hu/ , amely az égi jelenségekről, földi programokról tájékoztat.

A magyar szervezőbizottság legfőbb célja, hogy minél több ember megismerhesse azt az érzést, amit Galilei 400 évvel ezelőtt távcsövébe pillantva átélt: az Univerzum megismerésének élményét.

Nincsenek megjegyzések: