2009. február 20., péntek

110 éve született Erich Kastner




1899. február 23-án született Drezdában, Erich Kastner. 1928-ban jelent meg első, máig legismertebb gyerekkönyve, az Emil és a detektívek. (59 nyelvre fordították le.)
Az akkori korszak gyermekirodalmához képest szokatlan volt, hogy a regény egy korabeli nagyvárosban, Berlinben játszódik, s Emil voltaképpen egy szolid krimi főszereplője. Az 1933-ban kiadott: A repülő osztály cselekménye szintén korabeli témát dolgozott fel.
A világon a legtöbb helyen mint gyermek- és ifjúsági írót ismerik, teljes joggal, hiszen sokat nyújtott a városi gyermekek kalandos életének megjelenítésével, a polgári humanista értékek közvetítésével. Ifjúsági regényei mellett számos verset, glosszát, riportot, színikritikát írt.
Az 1933-as könyvégetés során az ő művei is „a német szellemmel ellentétesnek” minősítve máglyára kerültek. Ezzel Németországban gyakorlatilag publikálási tilalom alá került. Svájcban azonban kiadhatta szórakoztató regényeit, például a Három ember a hóban címűt, vagy Berthold Bürger álnév alatt a Münchausen című film forgatókönyvét.
1960-ban Andersen díjat kapott.
1974-ben Münchenben halt meg.


Könyvtárunkban az alábbi műveit találod, kölcsönözheted:


Az állatok konferenciája


Emil és a három iker


Emil és a detektívek


Az eltűnt miniatűr


Emberke


Emberke meg a kislány


A két Lotti


Május 35


A repülő osztály


Három ember a hóban


Münchausen – Don Quijote - Gulliver

Nincsenek megjegyzések: