2018. december 5., szerda

Mikulás, Krampusz és virgács

forrás: mrawarti.info
December 6-a, Miklós napja, már a középkorban gyermekünnep, amikor a szülők apró ajándékokkal lepték meg gyermekeiket, hiszen Szent Miklós az ifjúság és a vándorló diákok patrónusa volt. Ez a nap azonban ősi gonoszjáró nap is volt, és a gonoszűzés szokása keveredett az ajándékozással.

A Miklós napi alakoskodás szokását általában miklósolásnak nevezték. 1900 előtt a Dunántúlon szokás volt, hogy fiatal legények, férfiak félelmetes rémnek öltözve járták a házakat Miklós napjának előestéjén. Bekormozták az arcukat, kifordított bundát vettek, s láncot csörgetve ijesztgették a gyerekeket és lányokat. A Csallóközben és az Ipolyságban Szent Miklós püspököt személyesítették meg, akinek a kísérője a krampusz volt. Miklós tréfásan meggyóntatta a gyerekeket, hogy jól viselkedtek-e, az ördögi figura pedig sokszor a bűnöktől való elrettentést szolgálta: Miklós láncra verte a közönség előtt.

Ebből az „alakoskodásból” századunkra csak a krampusz és a gonoszűző virgács maradt meg.

"A krampusz, mint már a neve is mutatja, csakugyan idegen fajzat. Eredetileg Krumm-Fuss, vagy Klump-Fuss volt a neve, s ezzel céloztak az ördög sántikáló és kilógó lólábára." (Supka Géza)

Ami a külsejét illeti, a krampusz nem valami bizalomgerjesztő. Az ördögi lény szarvakat visel, szőre sötét, vagy teljesen fekete, hosszú agyarai vannak, maga után húzza láncait. Mindig van nála virgács is – nem az aranyozott, néhány centis ágcsomag, hanem méretes, csípős ágakból álló vesszőköteg. És hogy mi történik azokkal a gyerekekkel, akiket elnáspángol? Utána sem nyugodhatnak, ugyanis a krampusz magával viszi őket az alvilágba.

Egyes kutatók szerint a virgács a boszorkánysághoz köthető, egy boszorkánygyülekezet beavatási szertartásának részét képezhette. A szintén gyakran vele ábrázolt vaslánc már inkább a keresztényektől származik (a gonosz megkötését szimbolizálja), de lehet, hogy ez is egy pogány szertartás kelléke volt és innen került át a keresztény kultúrkörbe.

Manapság a Krampusz a Mikulás segítőjeként jelenik meg, és már nem  visz el magával egy rossz gyereket sem az alvilágba, mindössze egy virgácsot hagy annak, aki rossz volt abban az évben.

Nincsenek megjegyzések: