2015. április 1., szerda

Gyermekkönyvek Nemzetközi Napja

dijazott konyvek

Andersen születésnapján, április 2-án ünnepeljük a Gyermekkönyvek Nemzetközi Napját. A Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa (IBBY) kétévente adja át az Andersen-díjat egy szerzőnek és egy illusztrátornak.

Az IBBY magyar tagozata,
Év Gyermekkönyve 
díjat adományoz.  A díjakat a legjobbnak ítélt könyv szerzője, az év legjobb illusztrátora és fordítója kapja, és egy alkotó  életműdíjban részesül.

2014-ben az Év Gyermekkönyve díj díjazottjai:
Marék Veronika író, illusztrátor életművének elismeréséért;Tamás Zsuzsa író, a Macskakirálylány című gyermekkönyvért;Darvasi László író, A 3 emeletes mesekönyv című gyermekkönyvért;Molnár Jacqueline illusztrátor, a Kapjátok el Tüdő Gyuszit! és A hétfejű tündér című kötetek illusztrációiért;Pék Zoltán műfordító, Sally Gardner: A Hold legsötétebb oldala című regényének fordításáért;a Kolibri Kiadó pedig az elmúlt évben megjelentetett gyermekkönyveiért okleveles elismerést kapott.

A díjazással célunk, hogy a gyerekekhez még közelebb kerüljenek ezek az értékes olvasnivalók, valamint szeretnénk hangsúlyozni a szülők, felnőttek számára a magas színvonalú irodalom és illusztráció fontosságát minden gyermek életében” – nyilatkozott Rényi Krisztina, a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsának Magyar Egyesületének elnöke.

Nincsenek megjegyzések: