2012. január 24., kedd

A mesék állatai - JÁTÉK - január












Januártól minden hónapban egy állatról olvashattok mesét, itt a blogon. (Ebben a hónapban például a sárkányról) A történet után pedig egy-egy feladatot találtok, amit ha elkészítetek vagy megoldotok, hozzatok fel a könyvtárba! A legszebb, legjobb, legügyesebb megoldásokat mesés jutalomban részesítjük! Miért sárkány a január?
A magyar mitológiában a világ teremtése, megújulása mind sárkánytörténet. Komjáthy István: Mondák könyve c. kötetében olvashatjuk ezeket a történeteket: A nap és a hold elrablása, Magyar vízözön monda, vagy:

A Balaton keletkezése

Valamikor réges régen, egy hatalmas sárkány, akinek huszonnégy feje volt. Mind a huszonnégyfejéből lángcsóvák csaptak ki, ha nem kapta meg napi táplálékát: huszonnégy gyönyörű lányt. Egy napon aztán a környék legerősebb legényének, Balatonnak a mátkájára került sor: Nem, a mátkámat nem adom a szörnyetegnek, megvédem tőle az életem árán is! Eltelt egy nap, eltelt kettő, három, a lány csak nem érkezett, és ezért az egész vidék zengett a sárkány üvöltésétől, beleremegtek a Bakony összes fái is. A tizenharmadik napon aztán a förtelmes állat tüzet okádva kitört barlangjából, és a földet kaparta. Szempillantás alatt hatalmas meder keletkezett, melyből forrás tört fel. Másnapra a hegyek aljában kis tavacska kéklett. A megdühödött sárkány követelte Balaton mátkáját. A legény elbúcsúzott mátkájától, mind két kezébe szablyát fogott, csónakba ült és átevezett a sárkányhoz: Ha közelembe jössz, az életeddel fizetsz, Balaton! De a vitéz nem fordult vissza, és hamarosan ádáz küzdelem kezdődött. Hulltak a sárkányfejek, nagyot csobbant tőlük a víz, de a maradék fejek lángnyelvei mindig jobban égették az ifjú testét. Az utolsó levágott fejjel együtt Balaton is holtan zuhant a habokba. Az emberek egyik szeme nevetett, mert megszabadultak a zsarnoktól, a másik szemük sírt, mert elvesztették a hőst, és az ő tiszteletére elnevezték a tavat Balatonnak. A leány mátkája elvesztése miatt kedvese után ugrott. Most is a tó mélyén fekszenek csendesen, örök nyugalomban.

Feladat: Készítsétek el saját sárkányos címereteket, mely megvédhet minden bajtól! (Remek kellék farsangra!)

Határidő: 2012. február 10. péntek

Olvass még sárkányos meséket a könyvtárban:

Benedek Elek: Piros mesekönyv
Benedek Elek legszebb meséi
Csukás István: Süsü a sárkány
Tölgyfa vitéz
Kígyómenyasszony
Kamarás István: Sárkányos mese igazából
Kormos István: Égig érő fa
Sárkányos magyar népmesék
Cseh Katalin: Sárkánykórus (gyermekversek)

Nincsenek megjegyzések: