2009. március 3., kedd

Középiskolásoknak

ajánljuk új könyveinket!
Paulo Coelho: Az alkimista című regényét, a nagy érdeklődésre való tekintettel - az iskolában kódorgó, "elveszett" példány mellett - a könyvtárban is megtalálhatod, s megtudhatod Santiago végül megtalálta-e a kincset, amit annyira keresett, s mi is az a kincs igazából?
Anna Gavalda: Csak azt szeretném, ha valaki várna rám valahol. A 12 novella 12 más-más foglalkozású és társadalmi réteghez tartozó mesélő életének egy kiemelt pillanatát sűríti rövid történetbe, hol humorral, hol távolságtartással, hol megvetéssel. Minden darabja egy váratlan fordulatra épül, arra a pici csavarra, melynek működésbe lépése után minden, ami korábban történt, mást jelent.
E. L. Doctorow: Ragtime c. regénye az 1900-as évek első két évtizedében játszódik Amerikában. A kor valamennyi problémáját felöleli. Beszél az amerikai erkölcsök és eszmények gyökeres változásáról, a nők felszabadításának mozgalmáról, az autógyártás forradalmasításáról, a színesbőrüek problémáiról, a kor divathóbortjairól, s mindezt rövidrefogva, tömören és hallatlanul izgalmasan.
Robert Merle: Állati elmék c. tudományos-fantasztikus történetében emberi beszédre próbálnak megtanítani két barátságos, okos delfint. A kísérleteket egy katonai szervezet támogatja. A siker küszöbén azonban eltűnnek a delfinek. Elszöktek? Vagy elrabolták őket? Az elkövetkezendő események rejtélyesek és megdöbbentőek. Izgalmas, fordulatos és elgondolkodtató.
Csemegének hagytam a végére Varró Dániel: Szívdesszert c. verseskötetét, melyben ímélben, cseten, esemesben küldött, küldhető rímesen kedves, játékos szerelmes verseket olvashatunk bámulatra méltó formai bravúrral. Például ezt:
..."És az egész világ csak egy linkgyűjtemény,
s a dolgok benne linkek -
kattintsak bárhová, folyton te tűnsz elém,
te vagy honlapja mindnek."

Nincsenek megjegyzések: